Menu

Our work at a Train Station in Singapore

Our work at a Train Station in Singapore

One of our commissioned art work has just recently been opened to public at the Telok Ayer MRT Station, 

a subway station in Singapore's Downtown Line.

Our January Newsletter Issue featured a little about this project

and here are more detailed photo documentation of the work.

(Photos by Leo Ong and Claire Lim, our dear friends in Singapore)

The artworks along the two parallel walls extending the length of the concourse area of the station

upon entering the gantry mark the main component of the project.

The imageries, inspired by imaginary, natural and man-made landscape are produced

on etched panels of Polyvision Ceramic Steel.

Another eye-catching feature of the artwork are the cladded pillars at the central area of the concourse.

The idea is to physically respond to the architectural structures of the space.

Reminiscent of pebbles and boulders in rivers, the three central pillars are cladded in a chocolate brown rounded form.

The original intention was to have a nice seamless round surface.

But because of technical requirements and restrictions, the cladding had to be split into sections.

Another feature that we hope to note are the floor tiles.

Each boulder-like pillar has a 'SHADOW' on the floor created by dark and textured tiles.

The original intention was to have deeper colored tiles but nonetheless the resultant tiles still look good.

Part of the shadow of the central pillar extends towards the void of the escalators.

And the extended shadows form another art work on the edge of the wall visible when going up or down the escalators.

Other than the main shadows of the pillars, there are multiple spots of varied colored tiles on the floor

that are planned and designed based on the general layout of the space as well as the traffic flow of commuters.

This is one of the largest scaled projects that we have ever gotten involved in.

The project is credited to me (Lim Shing Ee) but do allow me to credit my partner,

Kazunori Takeishi who has played a big part in the project as well.

And also, we have to thank the team of professionals and architects for their great effort in this project.

Tags: